Non-stop Finnország

Erasmus ösztöndíjjal 5 hónap a finnországi Tampereben.

Friss topikok

  • zabszem: jó buli lehetett :) gondolom, ők (már)nem fáztak ;) (2011.05.19. 14:40) Finnország a világbajnok!
  • benzinvérű: Igen. Jobb ha anyukádék nem nézik meg:). (2011.05.05. 20:10) The Dudesons
  • benzinvérű: Igazán sajnálom, de mint sejted, vizsgaidőszakom lesz, így megkérlek, hogy egyeztessünk egy mindke... (2011.05.03. 16:57) Május végi utazás
  • nalle_puh: @tuzogep: hat a realizmus fokarol mindig nehez nyilatkozni amikor alternativ tortenelemrol van szo... (2011.04.21. 09:06) Kommunnisták és nácik
  • fktszdr: Erre csak annyit, hogy a mi finnjeink itt Liechtensteinben azt szokták mondani, hogy bizony-bizony... (2011.04.10. 17:57) Az igazság a nyerőgépekről

Finn-magyar kapcsolat - ahogy egy finn látja

2011.02.04. 14:30 tuzogep

Benn az egyetemen 20°C van. Kinn -20. Ha nem váltanánk ruhát a két hely között, ez már felérne egy fél szaunával. Apropó szauna. Találtam egy magyar cikket a finn szaunáról, ahol óva intenek attól, hogy alkoholt fogyasszunk ott benn, a forróságban, illetve mivel ez inkább a meditáció és elmélyülés helye, ne is hangoskodjunk, mert a finnek sem teszik. Nos, eddig ilyen szaunázásban még nem volt részem, ugyanis a finnek söröznek és ha elegen vannak akkor énekelnek is benn a 100 fokban. De holnapra magán foglalásom van, úgyhogy kipróbálom a nyugodtabb módját is ennek a játéknak. Amúgy az oroszok is szeretnek szaunázni, de ők "bányá"-nak hívják. Versenyt is rendeznek belőle, hasonló sikerrel, mint a vodkaivó verseny: az első meghal, a második pedig kórházba kerül, jelen esetben égési sérülésekkel. Az egyik orosz, a másik finn.

Elindulunk Viktorral az egyetemről szerda este. Mivel hideg van, ezért átmegyünk a kollégium felé tartó úton elterülő Duo nevű plázán. Pont jó helyen van egy kis felmelegedésre. Továbbra is csodálkozunk azon, hogy miért szeretnek a finnek annyira nyerőgépezni. Ugyanis ezek mindenhol ott vannak: kocsmákban, boltokban, külön termekben, a plázában. Kis család kijön a legolcsóbb szupermarketből, aztán beledobálja az apróját az automatába. Vagy kártyával fizet. 

Továbbra sem sikerül megfejteni, hogy miért teszik ezt, mire alapul ez a kultúrában. Biztos túl olcsó nekik az élet, vagy a nagy biztonságban kell egy kis adrenalin, ami felpezsdíti unalmas, rendezett hétköznapjaikat. 

Más finnek az unalmat inkább ivással töltik. Nagyon zárkózott nép ez, és ha a nehezebb lelki problémákkal nem tudnak megbirkózni, gyakran fordulnak az alkohol felé. Elég jellemző kép itt napközben és estefelé, hogy látunk egy-egy ötvenes részeg embert, aki énekel, üvöltözik, vagy egyszerűen csak leszólít valakit és nekiáll beszélgetni. Akár angolul is. Persze pont egy ilyenbe futunk bele.

- Bocs, nem beszélünk finnül.

- Honnan jöttetek, srácok?

- Magyarországról.

- Magyarországról? Ó, gyönyörű ország! Többször is jártam már ott! De akkor hallottatok már a finn-magyar kapcsolatról ugye? Na, szerintem ez nem igaz. Semmit nem értettem abból, amit a magyarok beszélnek. Még Romániában is többet megértettem a beszélgetésekből, mint nálatok!

- Persze, de a két nép több ezer éve élt együtt utoljára, ezért nem értjük már meg egymást.

- De nézzétek: mi külsőre sem hasonlítunk egymásra. Te például... hmm... Lehetnél akár török is!

- Haha, mondták már mások is. Végül is 150 évig törökök uralták a magyar földet, már senki sem 100% magyar.

- Viszont tudjátok, hogy mi a közös bennünk? A lelkület! Az őszinteség! Mi nem lopunk! Egyszer Budapestről mentem kocsival Bécs felé, de nem akartam fizetni az autópályáért, inkább a főutat választottam. Sokkal érdekesebb volt így a táj. Aztán megálltam egy étteremnél, és még az autót sem kellett lezárnom. Látjátok, erről beszélek, hogy a magyarok és a finnek nem lopnak, megbízhatók!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: részeg szauna duo nyerőgép

A bejegyzés trackback címe:

https://nonstopfinn.blog.hu/api/trackback/id/tr812616979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása