Non-stop Finnország

Erasmus ösztöndíjjal 5 hónap a finnországi Tampereben.

Friss topikok

  • zabszem: jó buli lehetett :) gondolom, ők (már)nem fáztak ;) (2011.05.19. 14:40) Finnország a világbajnok!
  • benzinvérű: Igen. Jobb ha anyukádék nem nézik meg:). (2011.05.05. 20:10) The Dudesons
  • benzinvérű: Igazán sajnálom, de mint sejted, vizsgaidőszakom lesz, így megkérlek, hogy egyeztessünk egy mindke... (2011.05.03. 16:57) Május végi utazás
  • nalle_puh: @tuzogep: hat a realizmus fokarol mindig nehez nyilatkozni amikor alternativ tortenelemrol van szo... (2011.04.21. 09:06) Kommunnisták és nácik
  • fktszdr: Erre csak annyit, hogy a mi finnjeink itt Liechtensteinben azt szokták mondani, hogy bizony-bizony... (2011.04.10. 17:57) Az igazság a nyerőgépekről

Hogyan kerülök Norvégiába

2011.04.01. 13:04 tuzogep

Hogyan kerülök Norvégiába? Elég értelmetlen kérdés lehet ez manapság. Tamperéből kb. 16€ befektetéssel már ott lehet kikötni. Akkor meg miért merül fel a kérdés? Nem épp arra szeretném helyezni a hangsúlyt, hogy bár Oroszország közel, a kommunizmus már távol van. Szabadon lehet utazni, nem köt meg az a rothadó rendszer, amit Lenin álmodott meg.

Tehát akkor miért írok egyáltalán erről az utazásról? Azért, mert nyertem. Nyertük. Bármennyire is az IAESTE a szívem csücske, a BEST-ről írok most. A madridi mérnökverseny után itt, Tamperében is beneveztem egy hasonlóra. Gyűjtöttem csapatot, így az egynapos versenyen német-orosz-mexikói-magyar brigáddal neveztem. Tíz másik csapatnál kellett jobbnak lennünk.

Az esettanulmány témája a helyi kerékpár kölcsönző rendszer problémája volt, amit tavaly nyáron használtak először, de alacsony volt a kihasználtsága, rosszak voltak a zárak, bonyolult volt a regisztráció, stb. Ehhez hasonló, de jobb rendszert terveznek bevezetni Budapesten is idén nyártól. Tehát a feladat az volt, hogy öt óra munkaidő alatt találjunk megoldást a problémákra, és adjunk egy részben, vagy egészben új koncepciót a rendszerre. Valamint prezentáljuk is. Ezzel elősegíthetjük a kerékpáros közlekedés fellendítését, így kisebb lesz a forgalom, kevesebb lesz az autó, kisebb lesz a CO2 kibocsátás, és hatékonyabban fog folytatódni az a hosszú távú terv, ami a város környezetbarátabbá varázsolásáért folyik. Azt hozzá tenném, hogy az EU-s definíció szerint Tampere nem város, mert túl kicsi a népsűrűsége, tehát még igazán nagy gondja nincs is a forgalommal. De hosszú távra terveznek. Ezt nevezem hatékonyságnak.

Az idő rövidsége miatt gyorsan feltöltöttük magunkat kávéval és munkához láttunk ideiglenes irodánkban. Némi ismeretanyag gyűjtés után ötleteltünk és kialakuló koncepciónkat Tamperére szabtuk. Sok időt töltöttünk a prezentáció elkészítésével is, ami nagyban az részem volt. Este pedig elő kellett adni az ötleteket. Mi nyolcadikként prezentáltunk. A sok unalmas előadás után nagy hatása volt a jól használt Prezi.com-os animációknak, amit az utóbbi év során tanult prezentációs technikával ötvözve komoly előnyt szereztünk. 

Mivel elég sok hasonló ötlet volt, nem igazán bízhattunk abban, hogy megnyerjük a versenyt, de az első háromba talán besoroltuk volna magunkat. A zsűri a szokásos módon kezdte az eredményhirdetést: szoros verseny, nehéz döntés, blablabla. A harmadik helyezett egy kínai csapat lett. A második helyezett megnevezése előtt azt mondták, hogy jó a koncepciójuk, de még van mit csiszolni az előadás módjukon. Ekkor már sejtettük, hogy az egyik finn csapat lesz az első, akiknek nagyon egyszerű, de gyorsan alkalmazható megoldásuk volt a problémákra. Azonban a felvezető beszédben mintha a mi koncepciónkról mondtak volna véleményt. Egymásra néztünk, elkezdtünk izgulni, nem igazán akartuk elhinni, hogy tényleg rólunk beszélnek. És végül kiejtették az általam csapatnév generátorral előállított nevünket: Swamp Donkeys! (~mocsári szamarak) Juhééé!

Így nyertünk fejenként egy pólót, egy finn nyelvű könyvet (!?), és a csapatnak 800€ értékű utazási támogatást a nemzetközi verseny következő fordulójára, ami a norvégiai Trondheimben lesz! (http://www.nordbec.com) Éljen!

Később kiderült, hogy az első három helyezett közül csak a mi helyezésünkkel kapcsolatban nem volt vita. Valamint jól esett, hogy néhányan a többi csapatból méltatták a prezentációt is. Nagyon örülök ennek a sikernek, remélem, tényleg meg fogják valósítani ezt a projektet, így még több ember fog bringázni, és úgy érezhetem, valamit újra letettem az asztalra. 

Származási hely: Finland, Tampere

Szólj hozzá!

Címkék: norvégia best mérnökverseny iaeste tambec nordbec

A bejegyzés trackback címe:

https://nonstopfinn.blog.hu/api/trackback/id/tr922790965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása